Sunday, April 11, 2010

Wanted ~PAW~ person in UKM

Posted on 7:44 PM by ASPIRASI UKM

5 April 2010 - semua warga kampus UKM diminta berwaspada dengan seorang warga Afrika yang mengaku dirinya ketiadaan wang untuk pulang ke UK dan cuba menipu dengan meminta wang daripada warga kampus sebanyak lebih daripada RM50 dengan alasan wang diperlukan untuk menaiki teksi ke KLIA. Terkini, kelibat suspek dilihat sendiri oleh Saudara Firdaus, Exco Latihan Dan Kepimpinan PMUKM, di sekitar Fakulti Sains dan Teknologi, dan Kolej Ungku Omar pada jam 11 pagi. Suspek dilihat sedang mendekati seorang mahasiswa dan meminta wang sebanyak RM 450. Suspek yang mengaku dirinya Islam, memberitahu mangsa nama Islamnya iaitu, Hafiz, menggunakan tutur kata bercorak Islamik untuk menawan hati mangsa.



Menurut Saudara Firdaus, beliau sendiri pernah berada di situasi tersebut di mana lelaki yang sama turut menggunakan modus operandi yang sama dalam usaha mendapatkan wang. " Pada awalnya, saya juga turut termakan pujuk rayu lelaki tersebut. Saya pernah menawarkan RM 5 untuk membantu dia untuk menaiki KTM ke KLIA, tetapi dia menolak, dan berterusan meminta RM 50. Semasa saya dalam perjalanan pulang melalui jalan dihadapan KUO, saya terlihat kelibat suspek bersama seorang mahasiswa. Terlintas di fikiran saya, bahawa suspek tersebut merupakan orang yang sama yang pernah mendekati saya. Lantas, saya meletak kenderaan di depan KUO, dan terus ke arah mereka. Setibanya saya di sana, saya terus berjumpa mangsa, yang kebetulan berjalan ke arah saya."

Mangsa yang hanya ingin dikenali sebagai Saf, berkata, "Saya sudah memberi lelaki terbabit sebanyak RM 100, kerana berasa simpati dengan keadaan lelaki terbabit. Mujur, saudara Firdaus memberitahu saya keadaan sebenar, sebelum kami sama-sama mencari lelaki terbabit untuk meminta kembali wang berkenaan." Suspek dilihat sekali lagi mendekati seorang lagi mahasiswa di hentian bas bersebelahan KUO. Hasil tindakan pantas, saudara Saf meminta kembali wangnya dari lelaki terbabit. Lelaki tersebut terus memulang wang mangsa selepas melihat saudara Firdaus yang juga pernah didekati sebelum ini.
Selepas kejadian itu, Saudara Firdaus terus ke Wisma Aman, UKM untuk melaporkan kejadian tersebut. Menurut Unit Tindakan Khas, pihaknya telah menubuhkan satu operasi khas bagi menangani kejadian ini. Sehubungan itu, mahasiswa/i UKM diminta untuk memaklumkan kepada Unit Tindakan Khas di talian 016-3618144 atau saudara Rasydan di talian 013-2509846 sekiranya terserempak atau mengetahui lokasi suspek. Warga kampus yang pernah menjadi mangsa turut dimohon untuk memaklumkan kepada pihak diatas, sebelum sebarang tindakan diambil. Segala kerjasama dari warga kampus diperlukan untuk kesejahteraan bersama.

3 Response to "Wanted ~PAW~ person in UKM"

.
gravatar
madidlife Says....

aku pun pernah kene dgn die nie.
time pose thn lps.
die mengaku student UTM nak carik kwn die kat fep.
aku bg die RM100.
tau2 je kene tipu.
ni no tepon die: 0173262811

aku harap korang boleh menyelesaikan masalah ni.

.
gravatar
Anonymous Says....

salam... sy mahasiswa UPM.. dia nie juga prnh nk tipu sy.. tp alhamdulillah sy dpt mengelak.. rakan sy rugi RM250.. berhati2 la..

.
gravatar
Anonymous Says....

saya pulak ditipu sebanyak rm450...banyak tu, time bln pose...bru 4 mggu berada di UKM...sy masih ingt ayat dye kalau dye x bayar balek wang... ayat dye,"Allah wikk kill me"....tp sy redha, anggap saja ini amaran dr Allah spy sy sentiasa waspada...