Saturday, March 21, 2009

Earth Hour 2009

Posted on 12:46 PM by ASPIRASI UKM

Tahun ini, Earth Hour telah menjadi berubah menjadi pilihanraya global pertama di dunia, antara Bumi dan Pemanasan Global.

Apa itu Earth Hour?

Earth Hour adalah acara antarabangsa tahunan yang diilhamkan oleh WWF (World Wildlife Foundation), yang meminta keluarga dan syarikat-syarikat untuk memadamkan lampu-lampu dan alat-alat elektrik mereka yang tidak perlu untuk sejam untuk menimbulkan kesedaran ke keperluan untuk mengambil tindakan mengenai perubahan iklim. Ia telah dipelopori oleh WWF Australia dan Sydney Morning Herald pada 2007, dan mencapai penyertaan yang di seluruh dunia pada 2008.

Untuk kali pertama dalam sejarah, rakyat berbilang umur, bangsa, kaum dan latar belakang telah berkesempatan menggunakan suis lampu mereka seperti undi mereka – Memadamkan suis lampu sebagai satu undi untuk Bumi, atau mengabaikannya sebagai satu undi untuk pemanasan global. WWF adalah mendesak dunia kepada VOTE EARTH dan mencapai sasaran itu 1 bilion undi, yang akan dibentangkan kepada pemimpin-pemimpin dunia pada Persidangan Global Climate Change di Copenhagen 2009.

Persidangan ini akan menentukan dasar kerajaan yang rasmi untuk mengambil tindakan menentang pemanasan global, yang akan menggantikan Kyoto Protocol. Ia adalah peluang untuk rakyat dunia bagi menjadikan suara mereka didengari.

Earth Hour bermula di Sydney pada 2007, semasa 2.2 juta kediaman dan perniagaan memadamkan lampu selama sejam. Pada 2008 mesej itu telah menjadi satu pergerakan ketahanan yang global, dengan 50 juta pendudukmemadamkan lampu-lampu mereka. Mercu tanda global seperti Golden Gate Bridge di San Francisco, Rom Colosseum, Sydney Opera House dan papan iklan Coca Cola di Times Square memadamkan lampu dan kesemua berada dalam kegelapan.

Pada 2009, Earth Hour sedang mengorak langkah ke peringkat seterusnya, dengan menyasarkan 1 billion penduduk memadamkan lampu mereka sebagai sebahagian daripada satu undian global. Sebarang pilihanraya berbeza dalam sejarah, ia bukan tentang negara apa anda daripada, tetapi sebaliknya, planet apa anda daripada. VOTE EARTH adalah satu panggilan global untuk tindakan untuk setiap individu, setiap perniagaan, dan setiap kaum. Satu panggilan untuk sama-sama berdiri dan mengawalnya demi masa depan planet kita. Lebih 74 buah negara dan wilayah-wilayah telah menyatakan sokongan mereka kepada VOTE EARTH sepanjang Earth Hour 2009, dan jumlah ini sedang tumbuh setiap hari.

Antara Badan Kerajaan dan NGO Malaysia yang telah bersetuju untuk menyertai Earth Hour ialah:

DBKL - DBKL telah mengesahkan Dataran Merdeka akan digelapkan dalam sokongan bagi Earth Hour Malaysia!

Bangunan-bangunan lain yang turut serta ialah

 • Bangunan Sultan Abdul Samad
 • Perpustakaan DBKL
 • Menara 1 DBKL, Jalan Raja Laut
 • Menara 2 DBKL, Jalan Raja Laut
 • Menara 3 DBKL, Jalan Raja Abdullah
 • Bangunan Kelab DiRaja Selangor

KLCC - Ikon Malaysia Menara Berkembar Petronas akan memadamkan lampu yang tidak diperlukan untuk sejam sebagai sokongan kepada Earth Hour.

Sunway Integrated Resort - Seluruh Sunway Intergrate Resort akan memadamkan lampu yang tidak diperlukan selama sejam untuk menyokong Earth Hour. Terdapat juga satu acara diadakan sempena Earth Hour yang bertempat di Sunway Pyramid, sila layari laman web Earth Hour Malaysia untuk maklumat lanjut.

Antara bangunan Sunway Integrated Resort yang terlibat ialah:

 • Sunway Pyramid
 • Sunway Lagoon
 • Sunway University College
 • Sunway Resort Hotel & Spa
 • Sunway Medical Centre
 • Menara Sunway

KL Sentral - Hub Transit Terbesar di KL juga menyertai kempen menentang Pemanasan Global

Menara KL - Menara Tertinggi di Malaysia akan digelapkan selama sejam sebagai satu undi untuk Bumi!

Jambatan Pulau Pinang - Jambatan terpanjang di Malaysia juga tidak ketinggalan.

Mari sama-sama kita menyertai kempen ini. Tunjukkan kepada dunia bahawa Mahasiswa dan Mahasiswi UKM peka dengan isu pemanasan global yang semakin mendapat perhatian dunia. PMUKM dan JAKSA setiap kolej boleh memainkan peranan menyebarkan mesej ini. Kita semua mempunyai satu undi, dan setiap undi amat berharga. Bersama kita dapat mengawalnya bagi masa depan bagi planet kita, untuk generasi akan datang.

Mudah - VOTE EARTH dengan memadamkan lampu anda selama 1 jam

Sabtu, 28 Mac, 8:30-9:30 malam.

Video Youtube (klik untuk tonton) - Earth Hour 2007, Earth Hour 2008, Earth Hour 2009

Sumber:

http://earthhour.org.my/main.php

http://en.wikipedia.org/wiki/Earth_hour

1 Response to "Earth Hour 2009"

.
gravatar
hud Says....

"Earth Hour adalah acara antarabangsa tahunan yang diilhamkan oleh WWF (World Wildlife Foundation), yang meminta keluarga dan syarikat-syarikat untuk memadamkan lampu-lampu dan alat-alat elektrik mereka yang tidak perlu untuk sejam"

tapi tindakan yang diambil adalah dengan menutup suis utama setiap kolej kediaman di ukm. maaflah, bukan nak kata apa. cuma ramai rakan yang kehilangan assignment, kerosakan komputer, dan terperangkap di dalam tandas memandangkan di dalam edaran flyers meminta kita menyokong dengan suka rela, bukan paksa rela. apabila ditanya pengawal keselamatan yang ditugaskan, mereka hanya mampu berkata, ini arahan atasan..