Saturday, October 9, 2010

Pro-Mahasiswa USM Pro-Pakatan Rakyat

Posted on 10:00 PM by ASPIRASI UKM


Risalah Haram oleh Pro-Mahasiswa USM

Ketenangan suasana kampus induk USM hari minggu lepas sedikit berkocak dengan gelagat dan tindakan tidak bertamadun kumpulan mahasiswa haluan kiri atau lebih tepat lagi, Pro-Mahasiswa (Pro-M). Mereka bukan sahaja berani tidak bertempat tetapi biadap dengan membelakangkan undang-undang universiti apabila dengan sengaja menyebarkan risalah-risalah berbaur politik yang menghentam kerajaan pusat dan parti politik tertentu.

Jika mengikut aturan biasa, sebarang aktiviti penyebaran risalah, poster, flyers dan sebagainya lagi hendaklah mendapat kebenaran rasmi daripada pihak universiti atau Bahagian Hal Ehwal Pembangunan Pelajar (BHEPP). Setiap edaran tersebut diwajibkan memiliki cop pengesahan rasmi manakala sebarang pembukaan kaunter atau booth sehenti pula perlu mendapat kebenaran daripada Jabatan Pembangunan USM. Secara umumnya para pelajar USM tidak pernah berhadapan dengan sebarang masalah dengan prosuder-prosedur tersebut, kecuali Pro-Mahasiswa yang seringkali engkar dan seolah-olah hendak mencabar pihak universiti.

Inikah yang dikatakan sedia mendokong aspirasi mahasiswa? Hanya retorik kosong. Mereka hanya tahu mencipta isu dan jika tiada isu, mereka mencarinya pula dari luar lalu dibawa masuk ke dalam kampus. Semuanya bertujuan menonjolkan kumpulan mereka yang kononnya prihatin dengan kehendak mahasiswa. Kehendak mahasiswa atau kehendak pembangkang? Apa yang jelas ketara ketika ini ialah tindak tanduk mereka lebih dibayangi oleh kepentingan politik pihak luar. Lihat saja edaran mereka kali ini yang semuanya berbaur politik. Mereka dengan bebas mengutuk kerajaan Barisan Nasional dan memuji pula pihak kerajaan negeri yang kononnya lebih baik berbanding kerajaan pusat.

Soalnya, adakah ini hala tuju perjuangan Pro-Mahasiswa yang sebenar? Ia semakin tidak relevan dengan prospek mahasiswa itu sendiri. Elok saja kalau mereka sepakat menggugurkan nama Pro-Mahasiswa dan menggantikannya dengan Pro-Pembangkang supaya para pelajar lebih faham dan jelas dengan matlamat perjuangan kumpulan haluan kiri ini. Moto Sedia Mendokong Aspirasi Mahasiswa pula baik digantikan saja dengan moto yang lebih realistik iaitu Sedia Mendokong Aspirasi Pakatan Rakyat! Tidakkah itu lebih terhormat dan agung?

Di UKM, Adakah Gabungan Mahasiswa Universiti Kebangsaan Malaysia juga Pro-Pakatan rakyat? Kes UKM4 juga membuat mahasiswa tertanya-tanya.


sumber : mataharisayang

1 Response to "Pro-Mahasiswa USM Pro-Pakatan Rakyat"

.
gravatar
Ahmad Al-Idrisi Says....

Kalau Asprasi Pro-Umno OK pulak? Kalau GM pro Pakatan Rakyat KO?
Memang inilah perangai aspirasi yang aku kenali sejak aku kat UKM sampai aku dah grad...