Sunday, December 27, 2009

Masalah kenaikan yuran Kolej Pendeta Za’ba

Posted on 4:25 PM by ASPIRASI UKM

Assalamualaikum...... Salam aspirasi.

Semester 2 sesi 2009/2010 telah bermula seminggu yang lalu. Perkara pertama yang akan bermain-main di benak mahasiswa mahasiswa di UKM mahupun di IPTA yang lain adalah yuran yang wajib dibayar pada setiap permulaan semester baru.

Baru-baru ini pihak Aspirasi telah menerima aduan mengenai kenaikan yuran penginapan kolej daripada beberapa penghuni Kolej Pendeta Za’ba.  Perkara pertama yang harus difahami oleh setiap mahasiswa KPZ adalah kolej ini ditadbir oleh syarikat Al-kauthar. Syarikat ini adalah syarikat swasta dan semestinya mereka mementingkan keuntungan.

Justeru itu, pihak Aspirasi telah mengambil inisiatif untuk membawa dan melontarkan isu ini ke pihak atasan. Sehubungan dengan itu,  pada 23 Disember 2009 (Rabu), jentera tertinggi Aspirasi UKM telah berjumpa dengan Y. Bhg. Prof. Dato' Dr. Mohamad Abdul Razak iaitu Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni untuk membincangkan isu ini.

Merujuk kepada Y.Bhg. Dato’, pihak UKM telah bermesyuarat bersama pihak Al-Kauthar (pemilik Kolej Pendeta Za’ba) beberapa kali tentang hal ini. Pihak UKM juga ada membuat rundingan untuk membeli KPZ daripada syarikat Al-Kauthar, tetapi pihak mereka meletakkan harga yang tinggi dan UKM tidak mampu untuk menampung kos pembelian tersebut. Oleh itu, pihak UKM akan membawa isu ini ke KPT untuk meminta pendapat mereka, berkemungkinan pihak KPT dapat memberi subsidi kepada UKM atau membeli terus KPZ dari syarikat Al-Kauthar.

Terima kasih kepada yang memberi aduan, pihak Aspirasi UKM akan berterusan menyambut baik aduan-aduan seumpama ini untuk kebaikan mahasiswa bersama. Sekian, salam aspirasi...

29 Response to "Masalah kenaikan yuran Kolej Pendeta Za’ba"

.
gravatar
nuruddin Says....

haaa.. bgus aspirasi. cter sikit kat dorang pe aspirasi buat.. selama ni aspirasi nmpk buat keje je tapi xde publisiti, tu yg penyokong2 GM tu sibuk ckp aspirasi x wat keje..

.
gravatar
Anonymous Says....

wahhhhhhhhhhh....aku baru tau aspirasi ni nak dekat2 PRK baru la diorang nak heboh2 psal isu dalam UKM nihhh...apa daaa. hari tu awal2 menang x buat apa pun...x tau l dah namanya calon sistem

.
gravatar
Anonymous Says....

sistem2 sistem memperbodohkan mahasiswa dan orang yang paling bodoh adalah orang yang jadi calon sistem akan datang..HAHHAHAH, kau fikirlah sendiri

.
gravatar
Anonymous Says....

kau sape lak nak bising2?? mcm kau tau.. duduk bilik tido je pastu nak ckp byk.. blah la.. GM skrg calon pun masih x cukup byk ckp plak.. semua xnak bertanding atas tiket GM yg merupakan pertubuhan HARAM tidak berdaftar..hahaha kesian2..

.
gravatar
RoyKL Says....

merapak la budak2 GM ni.. haha kesian2.. kalau buat kerja x semestinya kena bgtau satu kampung ye tak?ohh lupa pula, GM kan suka heboh2 padahal x buat ape2 pun..

.
gravatar
al-akhbar Says....

sy dri pihak GM menyokong hasrat aspirasi utk memperjuangkan isu kenaikan yuran ini...kite sesama umat perlu bersatu padu,tidak perlu bertelingkah seperti yg diajar dlm ISLAM..

.
gravatar
Penyokong GM Says....

terus terang.. GM pun bukannya hebat sgt.. aspirasi pun x hebat.. sama berjuang nak jadik hebat.. juara pelajar.. yg terbaik akan menang yg pasti..

.
gravatar
pure aspirasi Says....

tgk bdk GM pon ad yg sokong ape diperjuangkan dri pihak aspirasi...mmg btol,pihak aspirasi xhebah2kan ape yg aspirasi buat...tp bile ktorang hebat ckit je,mula nk melenting...ape ni semua???hebah salah,xhebah pon salah...cuba jgn sempitkan pemikiran 2...

.
gravatar
RoyKL Says....

betul tu pure aspirasi.. kekadang xtau la ape yg GM ni nak.. bak kata GM.. semua tak betuk.. GM je betul..

.
gravatar
bersatu berubah!!! Says....

aku sokong gm: yg maner baik dr usaha2 aspirasi, gm sokong..xda sbb nk halang, skrg cumenya masih ada yg xbetul & xikut syariat islam,majoriti kita kt ukm ni kan ISLAM,menjadi tanggungjawab & amanah utk kita sama2 martabatkan islam disamping menghormati agama2 lain kerana islam itu lembut & sgt indah..apa2 yg kita buat,,bairlah xlari dgn apa yg digariskan islam..sbbnya jika kita byk dapat habuan kat dunia ni,suka2..seronok sana seronok sini..kita akn jd alpa..nt akhirat kita xdpt lari kmana..baik gm maupun aspirasi,baik pelajar maupun kakitangan pentadbiran..smua kita ni HAMBA YG HINA..smuanya kan ditanya..lg 1,konsep amar ma'ruf kena jelas, jika kita lihat kemungkaran wajib kita tegah...konsert2 yg melalaikan..program2 kebudayaan yg entah papa..sumer tu kita kna cek balik biar selari dgn khendak islam...sbb sumer tu nt akan diadili di mahkamah allah...so menjadi tanggungjawab kita sbg hamba,khalifah & daie kat muka bumi allah ni melaksanakan amanah2 itu..wallhua'lam..HMMM..sama2lah kita renung2kan...

.
gravatar
insafKernakuHambaBerdosa Says....

allahuakbar..insaf...insaf....sokong gm la jom...moga allah ampunkan kita geng2 aspirasi...jom !!! salam mahasiswa..bersatu berubah...!!!

.
gravatar
ammar iskandar Says....

kepada bersatu berubah: aku sokong.. tapi tgk apa yg GM dah buat kat aspirasi, tuduh calon aspirasi dapat rm1000 dgn handset. FITNAH! tuduh aspirasi x buat keje, mak aii aku dah nak mati buat keje weh jaga kebajikan, program pelajar tapi x guna nama aspirasilah. just buat sbb tanggungjawab. aku xde duit byk nak bg mask kat budak2 n xde duit nak buat kad raya semua. jgnlah asik serang x tentu hala.. apa yg aspirasi dah buat kat GM yg GMmarah sgt??pls la be professional. ISLAM ITU MUDAH~

.
gravatar
Anonymous Says....

eleh aspirasi nk prk br la nk update blog sibuk ape yg depa buat..padahal b4 nie xpnh wtpe pun sbb 2 dorg xtau nk update ape kat blog..bkn xnk kecoh2 tp xde bnda yg korg wat

.
gravatar
Anonymous Says....

mamat kat atas aku ni panas la pulak..hahah.. kau cam aku xtau duk bilik, x pegi kelas, mlm2 main game.. mcmana nak tau pergerakan pelajar..ahahhaha

.
gravatar
Anonymous Says....

mamat nie kate org ke kate diri sendri??nth2 ko la 2 xg kelas men game je keje

.
gravatar
Anonymous Says....

hidup jugak rupe2nye blog aspirasi ni..stelah dh brbulan2 ak nantikan..huhu..tahniah la aspirasi sbb jge kbajikan plajar akhir2 nie..salulunye snior2 ckap aspirasi kalo update blog brtubi2 ni msti nk PRK kn??ak xtau la kn xnk tduh.just tnye..

.
gravatar
sepetan Says....

org2 aspirasi,org2 yg sibuk aktvti kolej,sibuk program ukm,kolej...lain la bdk GM...comitment tumpu kat parti je...bdk2 aspirasi bnyak comitment...kpd yg xclear lg,ni la sebenarnyer

.
gravatar
Anonymous Says....

ak pn pelik nape blog aspirasi ni cam diam je dulu.tp ak pk2 blk..btol gak kan.dah dak2 aspirasi ni jugak la yg sebuk jage kebajikan,join n urus program itu ini..mane sempat tak dah nak update blog.budak gm byk kot masanye.oh ye gak.sbb diorg mane join aktiviti sgt kan.sesame mereka je pn aktiviti.ak pn hangin gak ar dak gm ckp calon aspirasi dpt duit ngan handset.fitnah fitnah.ko jawab la kat akhirat nti.kalo korang ckp aspirasi ni wat last minit..korang cek la blk bile diorg buat semua bnd2 tu.bukannye semua diorg wat bln december kan.cume br di post kan aje.almaklumlah.aritui kan cuti semester.br la sempat nak update mcm2.sblm ni duk bertungkus lumus ngan study n selesaikan semua tanggungjawab yg perlu diselesaikan.aish.pape pn..congrats aspirasi.terjawablah sudah mereka yg salu ckp aspirasi tak wat keje tu.

.
gravatar
Anonymous Says....

itu bukan masalah buat program bnayak...idola kau si sarfa tu p jumpa menteri tu mneteri ni..sape yang nak ngaku kalau dah pentadbiran bg itu ini tutup mulut...cakap bro. nak lawan x de strategi. x de pengkhususan mcm la media semua tu...ngaku je la korang bukan wat keje pon...manifesto bertanding pon menifesto samee...huahuhuhua. aku x sokong sape2 tapi nampak gaye lubuk kau ni blog cepat betol aspirasi cari org buat blog,... nak dekat PRK dah la katekan...semua jadi...pegi mampusla....konon aspirasi..konon GM. dua-dua x guna...aku tuduh kau kau tuduh aku...geng2 bangang. tapi aku lagi x suka org yg dengar cakap

.
gravatar
Anonymous Says....

u all sedap bercakap je.kedua-dua tak membantu kami pun sebagai pelajar zaba.susah senang kami tanggung tau. mpp sedap bercakap yg mana tempat tinggal u all tu percuma.kalau tak percuma pun u all pilih kolej paling murah..

.
gravatar
Anonymous Says....

wakil rakyat ukm ni sama ja semua..aspirasi n GM sama ja..tp GM la teruk la...buat cam2 tp tuk dapat undi ja..da la suka bt kacau d masjid pas solat jumaat...bising ja...baru ja dengar khutba..janji kaw2 tp kosong..xingat mati ka?last2 budak zaba jg yg tnggung

.
gravatar
Anonymous Says....

wakil rakyat ukm ni sama ja semua..aspirasi n GM sama ja..tp GM la teruk la...buat cam2 tp tuk dapat undi ja..da la suka bt kacau d masjid pas solat jumaat...bising ja...baru ja dengar khutba..janji kaw2 tp kosong..xingat mati ka?last2 budak zaba jg yg tnggung

.
gravatar
b@w Says....

kpd insafkernakuhambaberdosa, ayt kamu tu mcm ahli gm sume suci n aspirasi ni syirik or terpesong akidah..kalau nk doakan,doakan la utk seluruh umat islam..ni tak..asik2 gunekan agame pastu selit sikit psl gm die tuh..jgn politikkan agama..bosan2

.
gravatar
sedih melihat student zmn kini Says....

kalau dh hilang harapan kt wakil student or pmukm awk pergi la sendri selesaikan mslh yuran kolej tu..nape?takot ke nk jmpe owner zaaba tu?ke malas nk wat mcm tu..lau stakat nak kate org terok tapi diri sendiri pon langsung x bagi sumbangan, asik dok bilik je menghadap laptop buang mase x amek tau psl hal ukm jgn brani ckp brader..lau nk tau byk pihak dh cube n x putus ase negotiate psl zaaba smpai kolej len pon bg perah otak nk tlg setelkan mslh ni..tp kami xbitau pe2 lg sbb xdpt kate putus lg..phm? cube bekerja utk org lain dulu br utarakan hal sebegitu..

.
gravatar
hantusoleh Says....

mak aih...ramai nye da komen...

1)nak tnye,Islam menggalakkan kita riya' ke?saya tak faham..ade "pihak" yg konon nya memperjuangkan Islam membuat kebajikan dgn melawat mahasiswa yg kemalangan la..itu la ini la,,then hebohkan..bukankah Islam mengajar kita bersederhana...kalo bersedekah itu,bukankah elok jika tangan kanan yg memberi tangan kiri tak nmpk..nie tak,tangan kanan memberi,tangan org lain sume leh nmpk...

2)saya tak faham,adakah Islam mengajak kita utk memfitnah2 org,memburuk2 kan org...dimanakah Islam itu wahai "pejuang Islam"...atau hanya sekdar nama dan modal...?

3)anda perjuangkan Islam,tp anda seolah menggambarkan bahawa Aspirasi ini kufur dan GM itu Islam dengan kenyataan "allahuakbar..insaf...insaf....sokong gm la jom...moga allah ampunkan kita geng2 aspirasi...jom !!! salam mahasiswa..bersatu berubah...!!!"...itu pandangan saya..bukan memfitnah,tapi nape nak buat ssesuatu yg boleh timbulkan fitnah...?bukankah kufur itu jatuh kepada Muslim yg mengkufurkan muslim lain?sama2 kita fikirkan...ingat,yg paling dekat dgn kita itu adalah MATI...lidah bisa badan binasa...jagalah lidah anda...

salam semua...

.
gravatar
bloggerboy Says....

sy stuju dgn hantusoleh..

JANGAN POLITIKKAN AGAMA..wlpon ideologi kita berbeza namun hati kita ttp pada ISLAM..fikirkan2 lah wahai sahabatku..

.
gravatar
realiti Says....

Erm.. kadang2 mmg terlebih gak GM kata cmtu.. Tp pnindasan tu kan jelas sesama kita.. Korg je xpenah nmpk.. Ni peristiwa betul, aku sndiri pnah alami.. Ada ke patut time nk mintak kolej, pngurus kolej tanya ko Aspirasi ke GM? Logik nya di mana? Nk kata Islam dua2 Islam.

Xdinafikan program2 yg dianjurkn Aspirasi nmpk lebih bagus..
Tapi alangkah bagus kalau keadilan tu ada. Apa guna pilihan raya Universiti kalau yg kalah tak ditindas dan yg menang diampu2..

Apa yg betul kita kena terima, dan apa yg salah kita kena tolak tak kira la apa persatuan jua.
Contohnya mcm perkara ni. Sy puji pihak Aspirasi kerana sanggup bangkit utk mmbantu pelajar.
Contoh lain pula mcm hiburan, konsert2 yg pelbagai, bila GM kata kena kurangkan kita kena la faham juga. Kita agama Islam. Zaman Nabi Muhammad SAW, ada hiburan joget2 ada hiburan orang dedah sana dedah sini?? Kita takleh nk kata ini zaman moden.
Agama islam tu sifatnya syumul.
Jgn la kita asik nk bergaduh sesama agama sgt..
Renung-renungkanlah, yang benar itu benar, dan yang salah itu juga tidak boleh dibenarkan oleh hukum kita, hukum manusia..
Wassalam..